Skip to main content

B12-vitaminmangel – udbredelse, symptomer og behandling

B12-vitaminmangel kan give alvorlige nerveskader og i værste fald være livsfarligt. Alligevel er tilstanden relativt udbredt i Danmark. Her på siden giver vi et hurtigt overblik over nogle hovedtræk ved mangel på det vigtige vitamin.

Hvad er B12-vitamin?

B12-vitamin, også kendt som cobalamin, er et vandopløseligt vitamin, der spiller en afgørende rolle i en række biokemiske processer i kroppen. Det er nødvendigt for normal nervesystemfunktion og for produktionen af røde blodceller. B12-vitamin er også en ko-faktor i DNA-syntese og energimetabolisme.

B12 er et unikt vitamin, fordi det indeholder et metal, cobalt, i sin struktur. Naturlige kilder til vitaminet er primært animalske produkter, såsom kød, fisk, æg, og mejeriprodukter. Derfor er vegetarer og især veganere i risiko for B12-mangel, hvis de ikke tager passende kosttilskud, men fravær af B12-vitamin i kosten er langt fra den eneste mulige årsag til tilstanden.

Hvem er i særlig risiko?

Forskning tyder på, at B12-vitaminmangel både kan forårsages af genetik og livsstil. Ifølge Christian Stevns Hansen, som er endokrinolog og forsker i diabetisk neuropati på Steno Diabetescenter, er diabetespatienter en særlig udsat gruppe. Det skyldes først og fremmest, at førstevalget i behandling af type 2-diabetes er stoffet metformin, som kan hæmme optagelsen af B12 fra fødevarer. Men der kan også være mange andre årsager, og diabetespatienter er langt fra den eneste risikogruppe.

Et amerikansk big data-studie har vist 41 procent øget risiko for B12-vitaminmangel ved langvarig brug af metformin, som indtil videre er førstevalg i behandlingen af type 2-diabetes

”Udover diabetikere er vegetarer og især veganere i risiko, fordi de primære kilder til B12-vitamin er animalske produkter som kød, æg, mælk og så videre. Men et stort indtag af alkohol kan også påvirke optaget. En anden risikogruppe er ældre, der spiser småt og ensidigt,” siger Christian Stevns Hansen.

Han peger desuden på, at diabetespatienter, udover problemerne forårsaget af metformin­behandling, også kan have ændringer i tarmfloraen, der hæmmer optaget af B12. Noget tilsvarende gælder visse tarmsygdomme samt autoimmune sygdomme som type 1-diabetes, Mb. Graves og vitiligo.

”Udover det, er der nogen, der ikke har såkaldte intrinsic factors i tarmen. Tilstanden hedder perniciøs anæmi og skyldes, at man mangler det protein, der skal hive fat i B12 og hive det ind i blodbanen,” siger Christian Stevns Hansen.

Hvilke symptomer er der?

Der er mange gode grunde til at være opmærksom på B12-vitaminmangel. Desværre er diagnostikken ikke helt enkel. Symptomerne er ofte diffuse og kan for eksempel vise sig ved træthed, følelsesløshed, prikkende og stikkende fornemmelser, mave-tarm-problemer og flere andre symptomer.

Det kan tillige være svært at fastslå, om en patient lider af B12-vitaminmangel; specificiteten af p-cobalamin er ikke høj, og der kan være moderat nedsatte værdier, selvom patienten rent faktisk har B12-vitaminmangel, det vil sige falsk positive.

Også når diagnosen er stillet, kan blodprøver være et utilstrækkeligt redskab. Når en patient er i virkningsfuld behandling for diagnosticeret B12-vitaminmangel, kan symptomerne således vende tilbage, før prøverne viser mangel. Derfor anbefales det generelt at være opmærksom på hele det kliniske billede.

Hvordan behandles B12-mangel?

Behandlingen afhænger af patientens absorptionsevne og årsagen til manglen.

Patienter med normal absorption, men som for eksempel er vegetarer og veganere, kan normalt behandles med daglige tilskud i form af en vitaminpille. En anbefalet dosis er mindst 6 µg B12-vitamin.

Patienter med irreversible årsager til B12-vitaminmangel har behov for mere intensiv behandling og anbefales livslang behandling med farmakologiske doser af B12-vitamin. En effektiv metode er intramuskulære injektioner af hydroxocobalamin, hvor patienten får 1 mg hver anden dag i alt fem gange. Efter­følgende skal patienten have injektionen hver tredje måned resten af livet.

Injektionsbehandlingen forbeholdes normalt patienter med akutte neurologiske symptomer eller patienter, der har gennemgået en operation, hvor terminal ileum er blevet fjernet.

Udbredelse af B12-vitaminmangel

En undersøgelse, som blev offentliggjort i 2010, viste, at 4,7 procent af befolkningen havde lave niveauer af B12-vitamin i blodet (defineret som mindre end 148 pmol/l)

Studiet peger på, at både livsstils- og genetiske faktorer kan påvirke serum B12-niveauer

Undersøgelsen omfattede en tilfældig stikprøve på 6.784 personer i alderen 30 til 60 år

En rapport fra 2019 fra Dansk Selskab for Klinisk Biokemi viste desuden store geografiske forskelle mellem regionerne, når det kom til anvendelse af blodprøver til diagnostik af B12-vitaminmangel. Den hyppigst anvendte test – måling af B12-vitamin i blodet – benyttes næsten dobbelt så ofte i Region Nordjylland som i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

En af konsekvenserne er, at Region Nordjylland udskriver recepter på B12-medicin til fem procent af befolkningen, mens det tal ligger på to procent i Region Syddanmark og Region Hovedstaden.

I øjeblikket er en arbejdsgruppe under DSAM (Dansk Selskab for Almen Medicin) i gang med at lave fælles retningslinjer på området for praktiserende læger

 

 

 


b12