Skip to main content


Afdelingssygeplejerske Birgith Beyer og overlæge Mette Borg Clausen i den nye akutmodtagelse, som hjælper både patienter og personale i Afdeling for Blodsygdomme.

Efter turbulent fusion: Nyoprettet modtagelse åbnet for patienter med blodsygdomme

Efter en udfordrende begyndelse på Afdeling for Blodsygdomme på Rigshospitalet kan den nyfusionerede afdeling endelig slå dørene op til en ny modtagelse på afdelingen, der skal forebygge indlæggelser og give mere struktur for medarbejdere og patienter.

Afdeling for Blodsygdomme åbner sin egen modtagelse for hæmatologiske patienter. Hensigten er at forebygge indlæggelser, behandle flere ambulant og give patienterne et roligt sted at lande. 

Og ifølge overlæge Mette Borg Clausen fungerer det nye set-up godt.

 “At vi nu sidder fysisk sammen, giver et stærkt tværfagligt samarbejde og gør det meget nemmere at løse tingene. Det er også mere roligt for patienterne at komme ind her, hvor der er en stue til dem og en sygeplejerske, der hurtigt har tid til at se dem,” siger hun i pressemeddelelsen. 

Modtagelsen har kapacitet til 14 senge og består blandt andet af et undersøgelsesrum og to kontorer, som hver huser en forvagt, en bagvagt og en sygeplejerske. Her tager man imod både akutte og planlagte patienter, samt hæmatologiske patienter som overflyttes fra andre hospitaler. 

Direkte hjælp på telefonen

Modtagelsen får også et callcenter som bemandes af sekretærer, en farmakonom og en sygeplejerske, mens lægerne og sygeplejerskerne fungerer som faglig backup. Call-centeret åbner officielt 1. juli, men funktionen er allerede taget i brug og skal minimere ventetid i telefonen for patienter og spildtid for personale. 

“Afdelingen får 300-400 opkald i døgnet, og før havnede patienterne i lidt af et omstillingsloop, men nu bliver de stillet direkte videre til den person, der kan hjælpe dem (...). Det har allerede gjort en mærkbar forskel,” siger Mette Borg Clausen.

Hun forklarer, at den seneste opgørelse viser, at det i gennemsnit er to patienter per dag, der bliver indlagt akut fra modtagelsen. De øvrige patienter bliver vurderet, behandlet med eksempelvis antibiotika eller blod og sendt hjem igen. 

Proces præget af kritik

Modtagelsen har været undervejs et stykke tid og var en del af fusionsplanen mellem Rigshospitalets Afdeling for Blodsygdomme og Herlev-Gentoftes afdeling. Sammenlægningen, der foregik i begyndelsen af året, var præget af en række udfordringer og kritik fra flere patientforeninger, der mente, at ledelsen og regionen havde lovet mere end de kunne indfri - heriblandt en døgnåben modtagelse.

Det fik daværende ledende overlæge Lars Kjeldsen til at beklage forløbet i slutningen af februar.

“På nuværende tidspunkt er det ikke realistisk at have en døgnåben modtagelse, fordi der ikke er personale til at bemande den, og derfor kan jeg heller ikke sige, om det bliver til noget på sigt. Men vi omlagde allerede før fusionen flere patientforløb, så patienterne i højere grad kan blive behandlet derhjemme og følges i ambulatoriet, hvilket er til stor glæde for patienterne,” sagde han til Hæmatologisk Tidsskrift.

Lars Kjeldsen er siden fratrådt sin stilling i ledelsen, men er fortsat tilknyttet afdelingen. Den nye ledende overlæge er Peter Kampmann, som det ikke har været muligt at få fat i til et interview.

 

 

Relaterede artikler