Skip to main content

Bestemt type probiotika mindsker kendt bivirkning ved strålebehandling

En type probiotika kaldet Streptococcus salivarius K12 (SsK12) viser sig at have en betydelig effekt på en almindelig bivirkning kaldet svær oral mucositis (SOM), som ofte opstår hos patienter, der gennemgår strålebehandling for hoved- og halskræft.

Dette blev opdaget i et nyt studie, hvor 160 patienter deltog. Halvdelen af ​​dem modtog SsK12-probiotika, mens den anden halvdel fik en placebo.

Patienterne blev instrueret i at tage SsK12-probiotika eller placebopiller tre gange om dagen under deres strålebehandling. Der blev løbende undersøgt for SOM i op til otte uger efter behandlingen. Resultaterne viste, at:

  • Forekomsten af SOM var signifikant lavere i SsK12-gruppen: 36,6 procent af patienterne, der tog SsK12-probiotika, udviklede SOM, sammenlignet med 54,2 procent af dem i placebogruppen.
  • Varigheden af SOM var også reduceret i SsK12-gruppen i forhold til placebogruppen.
  • Tiden til udvikling af SOM var forbedret hos dem, der fik SsK12.

Der var ikke nogen markante forskelle i bivirkninger mellem de to grupper, selvom nogle patienter oplevede milde til moderate maveproblemer forbundet med pillerne. Studiet antyder, at SsK12-probiotika kan være nyttigt til at reducere risikoen for SOM og forbedre patienternes oplevelse under strålebehandling.