Skip to main content


Toni Jensen er fortsat aktiv på Boblberg. Hun ser konceptet som en tryg og givende måde at opbygge forbindelser på, og hun opfordrer andre til at deltage, uanset hvilke udfordringer de måtte stå overfor.

Psykiatriske afdelinger til patienterne: Her kan I finde nye venner

Danske hospitaler og psykiatriske afdelinger anbefaler patienter at bruge en online platform til at finde nye fællesskaber. En tidligere patient, Toni Jensen, fortæller, at hun efter en indlæggelse for angst og skizofreni har fået nye veninder og bedre livskvalitet via Boblberg.

Da Toni Jensen var dagsindlagt på hospitalet, fik hun anbefalet Boblberg af personalet. Hun er førtidspensionist med OCD, angst og skizofreni, og hun oplevede, at vennerne ikke kunne håndtere hendes diagnoser.

”Det gjorde virkelig ondt dengang. At få konstateret sygdomme samtidig med at miste sine veninder, som ikke kunne overskue det,” siger den 48-årige Toni Jensen, som gerne vil fortælle, hvordan de nye fællesskaber via Boblberg har haft en dyb og positiv virkning på hendes livskvalitet.

Efter indlæggelsen gik hun og savnede sine sociale relationer og ønskede at opbygge en ny vennekreds. Men hun havde ikke overskuddet i hverdagen til at gøre det, da diagnoserne tog hårdt på hendes kræfter. Men efter fire år oprettede hun sig alligevel med en såkaldt bobl på Boblberg, og nu har hun udvidet sin vennekreds med to nye veninder, Lene og Heidi.  

Hendes første møde med Lene var en hyggelig gåtur, hvor de straks fik en god kemi. De ses stadig regelmæssigt og hygger sig med aktiviteter som gåture og biograf- eller cafeture, og de to nye veninder har bragt meget positivt ind i Tonis hverdag.

Heidi og Toni deler desuden den samme interesse for svømmeture og motion, og de bor også tæt på hinanden, hvilket gør det lettere at opretholde deres venskab. Deres første møde var hjemme hos Heidi til en kop kaffe og en god snak, hvor kemien også var der lige fra start, fortæller Toni.

Hun fortæller også, at det var en smule grænseoverskridende at skulle mødes med nogle helt fremmede. Hun følte sig dog hurtigt tryg i både Lene og Heidis selskab – og så hjalp det også at tænke på, at hun højt sandsynligt ikke var den eneste, der sad med den følelse.

I dag trives Toni takket være den rigtige medicin, rette hjælp og støtte fra en kontaktperson i kommunen. Hun er meget taknemmelig for sin udvikling og er glad for sine to nye gode veninder, der har bragt meget godt til hverdagen.

Livsforandrende fællesskaber

Boblberg har mange eksempler på, at personalet på hospitalerne og de psykiatriske afdelinger anbefaler patienter at blive en del af nye fællesskaber. Boblberg besøger også årligt omkring 100 læger i Danmark med materiale og flyers, og de får også selv henvendelser fra fagprofessionelle. En af de kommuner, der har rigtig gode erfaringer med Boblberg, er Aalborg.

”Vi har brugt Boblberg siden 2016 i forbindelse med, at vi oprettede Center for Mental Sundhed, som har fokus på forebyggelse af blandt andet ensomhed, så folk ikke får det så dårligt, at de udvikler behandlingskrævende lidelser,” fortæller Bettina Bisp Jensen, der er leder af Center for Mental Sundhed.

Hun fortæller, at de bruger Boblberg i deres massekommunikation, fordi de gerne vil have så mange som muligt ind.

”Hos Boblberg kan du både finde nogle aktiviteter og nogen at være sammen med. Det er en del af vores arbejde med forebyggelse. Men det kræver noget kommunikation fra vores side. Vi fortæller om det som et sted, hvor man kan finde fællesskaber, og hvor det er helt legalt, at man ikke har nogen at følges med. Og så gør vi meget ud af, at det omsættes til, at man mødes i virkeligheden.”

Hun fortæller, at de borgere, de kommer i kontakt med, typisk kommer fra jobcenteret, og det kan være folk med stress, angst eller depression. Og her er Boblberg et ekstra element i deres tilbud.

”Vi bruger det aktivt i de tilbud, vi har til folk, der er langt fra arbejdsmarkedet. Det er dem, der eventuelt er sygemeldt, og som samtidig har mentale udfordringer. Her bruger vi Boblberg meget aktivt. Man kobler dem på Boblberg i det øjeblik, de begynder hos os – vi hjælper dem med at blive oprettet og også med at finde vedkommende fællesskaber derinde. Men det er selvfølgelig frivilligt, om man vil fortsætte med det, men vi gør meget for at få dem introduceret til portalen,” forklarer hun og understreger, at det selvfølgelig er frivilligt, om den enkelte vil følge op på det bagefter. Men erfaringer viser, at mange gør det.

”Vi kan se, at antallet af brugere stiger måned for måned, og vi får opgørelser fra Boblberg, hvor vi kan se, at mange bruger det,” fortæller Bettina Bisp Jensen.

 

Fakta: Boblberg er for alle

Alle der søger et fællesskab, kan gå ind på www.boblberg.dk og oprette sig som medlem. Boblberg fungerer som en digital opslagstavle, hvor du enten kan lave et opslag (en ’bobl’) eller svare på en eksisterende ’bobl’.  Det er gratis, og hvis din kommune har abonnement på Boblberg, kan du skrive til andre medlemmer i kommunen. Hvis din kommune ikke er med, kan du udelukkende skrive til folk i andre kommuner. Når du er oprettet, kan du søge efter andre, der har samme interesse som dig. Medlemmerne søger især efter venner, nogen at lave mad med eller gå tur med.

Boblberg har over 575.000 brugere i Danmark. De har et partnerskab med Røde Kors, hvor de driver deres digitale tjenester som for eksempel Julevenner.dk 

Kilde: Boblberg.dk