Skip to main content


Peter Michael Nielsen har forsket i musikstimulation i 30 år og har selv udviklet musikstimulationen, der i et pilotstudie allerede har vist effekt på funktionelle og psykiske lidelser efter covid-19.

Overlæge vil undersøge, om musik kan afhjælpe senfølger efter covid-19

Neurolog og overlæge ved Holbæk Sygehus, Peter Michael Nielsen, vil nu undersøge, om musikstimulation kan lindre senfølger efter covid-19.

Med EU-forskningsmidler i ryggen deltager Peter Michael Nielsen i et forskningsprojekt, der skal undersøge, om musik kan lindre neurologiske senfølger efter covid-19, hvor nedsat lugte- og smagssans, hovedpine, smerter og træthed ofte er langvarige følgesvende. Forskningsprojektet er dog i en indledende fase, og Peter Michael Nielsen tager derfor ikke patienter.

Peter Michael Nielsen har forsket i musikstimulation i 30 år og har selv udviklet musikstimulationen, der i et pilotstudie allerede har vist effekt på funktionelle og psykiske lidelser efter covid-19.

Tanken er, at musikstimulationen kan hjælpe hjernen med at komme i balance igen. Sygdommen har forstyrret centralnervesystemet og skabt ubalance i hjernens signalstoffer. Selv efter patienten er rask, bliver hun eller han ved med at opleve symptomer.

"Det er nogle små følelegemer, vi har overalt; i huden, i knoglerne og i vores indre organer – og pacini-systemet løber til hjernen med meget stor hastighed og meget stor styrke. De små legemer fungerer som bas-mikrofoner i kroppen, der sender signaler til det område i hjernen, hvor symptomerne på smerte, lugte, smag og sågar epilepsi opstår, og beslaglægger dem. Ved at spille musik og bas for patienterne overbelaster man det sensoriske nervesystem med indtryk i en sådan grad, at symptomer kan dulmes eller helt forsvinde," siger Peter Michael Nielsen i e opslag på Facebook, som Holbæk Sygehus har slået op.

Musikstimulationen skal fungere som supplement til træning på lugte-og smagsklinikker og skal udbredes til både Køge, Göteborg og Lund.

Peter Michael Nielsen og kolleger har tidligere vist, at musikstimulation af vagus-nerven har en markant symptomreducerende effekt hos moderat til svært deprimered. I et tidligere afprøvningsforsøg har de også påvist, at vibrationerne kan lindre smerter hos kroniske smertepatienter.

At arbejde terapeutisk med musik er blevet ikke så lidt af en livsopgave for Peter Michael Nielsen, der blev opmærksom på bassens helt særlige påvirkning af sindet allerede, da han var kun 15 år gammel, fortalte han i 2019 til Sundhedspolitisk Tidsskrift:

”Jeg var med min farmor Ingeborg på en rejse til England, hvor det lykkedes hende at få os ind til en gudstjeneste i Westminster Abbey, og de spillede et stykke på orgel, som blev afsluttet med én bastone, det dybeste C. Man kunne ikke høre tonen, men hele rummet vibrerede i en grad, så min farmor fik et panikanfald og styrtede ud af kirken, mens jeg selv, der var vant til musik med megen bas, ikke reagerede ubehageligt. Og det fik mig jo til at tænke på, hvordan bassen virker på os mennesker, og hvad det er for et følesansesystem, der reagerer på lyde, som vi ikke kan opfatte med vores ører. Og da jeg begyndte at læse medicin og senere blev neurolog samtidigt med, at jeg også var semi-professionel musiker, begyndte jeg langsomt at forstå, hvordan bassens subsoniske frekvenser virker på os og hvorfor.  

Lyt til en bid af en behandlingslydfil, som Peter selv har komponeret. Den hedder NordLys og er inspireret af hav, fuglesang og af skandinaviske folkemelodier: https://lnkd.in/gb5K8UZM

 

senfølger, corona