
Ny forskning: Vaccine mod helvedesild kan mindske risiko for demens
Ny stor undersøgelse med tal fra Wales peger på, at vaccination mod helvedesild kan beskytte mod demens – og giver samtidig stærkere beviser for en sammenhæng, som tidligere befolkningsstudier har antydet. Også helt ny forskning fra Australien bekræfter sammenhæng.
En ny stor undersøgelse fra forskere ved Stanford University, offentliggjort i tidsskriftet Nature, viser, at vaccination mod helvedesild (herpes zoster) kan reducere risikoen for demens med omkring en femtedel. Forskerne mener, at vaccinen ikke bare beskytter mod selve sygdommen, men også kan være med til at beskytte hjernen.
Helvedesild skyldes en virus, som mange mennesker bærer i kroppen hele livet, efter at de har haft skoldkopper som børn. Senere i livet kan virussen vågne op igen og give smertefulde udslæt og andre problemer. Forskere har i flere år haft mistanke om, at infektioner som helvedesild også kan svække hjernen og måske øge risikoen for demens.
Forskere udnyttede unik mulighed i Wales
Studiet blev ledet af forskere fra Stanford University, anført af Pascal Geldsetzer. Den blev lavet i Wales, hvor der i en periode var en særlig ordning: kun folk født efter en bestemt dato fik tilbudt gratis vaccine mod helvedesild. Det betød, at forskerne kunne sammenligne to næsten ens grupper – hvor den ene havde fået vaccine, og den anden ikke havde.
"Vi viser, at andelen af voksne, der modtog vaccinen, steg fra 0,01 procent blandt personer, der var blot en uge for gamle, til 47,2 procent blandt personer, der var en uge yngre," skriver forskerne i Nature.
Ved at følge grupperne i syv år fandt forskerne, at "vaccinationen mod helvedesild reducerede sandsynligheden for at få en ny demensdiagnose med 3,5 procentpoint," hvilket svarer til en relativ nedgang på 20 procent sammenlignet med dem, der ikke blev vaccineret.
Det så især ud til at være kvinder, der havde gavn af vaccinationen. Forskerne bekræftede resultaterne i en anden undersøgelse, hvor de så på dødsattester fra England og Wales.
Seniorforfatter Pascal Geldsetzer siger tll Standford Report: "Vores resultater tyder på, at vaccination mod helvedesild kan være en lav omkostning og høj gevinst-strategi for at reducere forekomsten af demens."
Den nye undersøgelse føjer sig til andre studier, som tidligere har antydet, at vaccination mod helvedesild kan være godt for hjernen.
I 2022 viste en analyse fra Wales, at folk, der var blevet vaccineret, havde en næsten 30 procent lavere risiko for at udvikle demens end dem, der ikke var blevet vaccineret.
Australsk studie bekræfter resultaterne
Spritny forskning fra Australien bekræfter de walisiske resultater. Forskerne her har brugt samme metode i et studie baseret på data fra over 100.000 personer. Studiet er netop offentliggjort i tidsskriftet JAMA.
Resultaterne viste, at personer, der var berettiget til gratis vaccination med Zostavax, havde en 1,8 procentpoint lavere risiko for at få en demensdiagnose over syv år sammenlignet med dem, der ikke var berettiget.
Ifølge Anders Hviid, professor og forskningsleder på Statens Serum Institut, er det nye australske studie vigtigt. På LinkedIn skriver han mandag: "Nu bekræftes det walisiske studie af helvedesild-vaccine og demensrisiko af en tilsvarende australsk undersøgelse publiceret i JAMA."
Han fortsætter: "Resultatet viste, at tilbud om helvedesild-vaccine på grund af en skarp aldersgrænse reducerede risikoen for demens med ca. 1,8 procentpoint over en periode på omkring syv år."
Effekten var ens for mænd og kvinder, og Hviid tilføjer: "Disse resultater tyder på, at hvis det er en årsagssammenhæng, så er det nok selve beskyttelsen mod helvedesild, frem for uspecifikke vaccineeffekter, der mindsker risikoen for demens."
Han understreger dog også en væsentlig begrænsning: "En væsentlig begrænsning i alle disse studier er, at de bygger på tidspunktet for demensdiagnose. Det egentlige sygdomsforløb begynder sandsynligvis en del tidligere."
Nyere vaccine kan være endnu bedre
Mens den nye undersøgelse fra Wales handlede om den ældre vaccine Zostavax, har nyere forskning set på en nyere vaccine ved navn Shingrix. Denne vaccine er lavet på en anden måde og giver en stærkere beskyttelse mod helvedesild.
En undersøgelse fra University of Oxford, omtalt af CNN, viser, at personer, der fik Shingrix, havde en 17 procent lavere risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der havde fået Zostavax.
"Resultaterne viste, at Shingrix var forbundet med en signifikant lavere risiko for demens sammenlignet med både Zostavax og andre vacciner, såsom influenzavaccinen," skriver CNN i juli 2024.
Shingrix anbefales i dag i mange lande til voksne over 50 år, blandt andet i Storbritannien og USA.
Selvom resultaterne er lovende, understreger forskerne bag både Nature-studiet og Oxford-undersøgelsen, at der stadig er brug for flere store forsøg, hvor man trækker lod om, hvem der får vaccine, og hvem der ikke gør.
Nationalt Videncenter for Demens fremhæver i en nyhed den 8. april 2025, at studiet fra Nature er det hidtil stærkeste bevis for, at vaccination mod helvedesild også kan beskytte mod demens, men understreger også, at mere forskning er nødvendig.