Skip to main content


”Betydningen af influenza-vaccine for patienter med hjerte-kar-sygdom kan sammenlignes med, at sænkning af kolesteroltallet leder til mindre risiko for død. Desuden er vaccinationen en billig og sikker behandling, som man kun behøver at få en gang om året,” siger Ole Frøbert.

Ny anbefaling: Influenzavaccine skal bruges til at forebygge hjerte-kar-sygdomme

Efter en blodprop i hjertet er det vigtigt at få den årlige influenza-vaccine. Det viser dansk forskning, som netop har ført til ændrede retningslinjer for hjertepatienter i hele Europa. Nu er Steno Diabetes Center Aarhus som de første i verden i gang med at afprøve, om en influenza-vaccine også kan hjælpe børn med type 1-diabetes.

Særligt personer med hjerte-kar-sygdom har gavn af at få den årlige influenzavaccine. Det fastslår et dansk studie publiceret i tidsskriftet Circulation. Forskningen har ført til, at European Society of Cardiology i august ændrede deres retningslinjer og nu anbefaler, at alle patienter, der i influenzasæsonen bliver indlagt med en blodprop i hjertet, skal have en influenzavaccine, inden de bliver udskrevet. Desuden skal patienter, der har haft en blodprop i hjertet, huske at få den årlige influenzavaccine.

”Influenzavaccinen har nu fået guldmærket som et middel til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Anbefalingen hviler på tungere forskningsdata end tilsvarende anbefalinger for henholdsvis rygestop, motion og sund kost efter en blodprop i hjertet,” siger Ole Frøbert, der er professor på Steno Diabetes Center Aarhus og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Han står bag den forskning, som har ført til de ændrede europæiske retningslinjer.

Vaccinen giver markant effekt

”Betydningen af influenza-vaccine for patienter med hjerte-kar-sygdom kan sammenlignes med, at sænkning af kolesteroltallet leder til mindre risiko for død. Desuden er vaccinationen en billig og sikker behandling, som man kun behøver at få en gang om året,” siger Ole Frøbert.

Den oprindelige forskning, som ligger til grund for de ændrede retningslinjer, viste, at hvis patienter fik en influenzavaccination umiddelbart efter, at de havde fået en blodprop i hjertet, havde de 41 procent lavere risiko for at være døde et år efter vaccinationen - i forhold til de patienter, der ikke havde fået vaccinen.

”Det er en meget markant forskel, for vi er efterhånden blevet ret gode til at behandle blodpropper i hjertet,” siger Ole Frøbert.

Værd at forske videre i

Hvorfor en influenzavaccine beskytter så godt imod hjerte-kar-sygdomme, ved man endnu ikke præcist. Men en teori er, at immunresponset fra vaccinen dæmer det inflammatoriske niveau i kroppen, som i forvejen er forhøjet ved blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

Og den mekanisme er værd at forske videre i, mener Niels Jessen, der er forskningschef på Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

”Vi vil gerne blive klogere på, om den gavnlige effekt af influenzavaccinen også kan overføres til andre sygdomme end hjerte-kar-sygdomme,” siger Niels Jessen.

Børn med type 1-diabetes får vaccinen

Derfor har forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus taget forskningen i influenzavaccine et skridt videre og undersøger nu, om børn med nydiagnosticeret type 1-diabetes kan have gavn af vaccinen.

Ved type 1-diabetes bliver de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen – beta-cellerne – ødelagt. Håbet er, at man ved at give en influenzavaccine kan bremse den proces.

”Når vi diagnosticerer et barn med type 1-diabetes, vil barnet stadig producere nogen insulin i den første tid – og det letter forløbet. Så alt hvad vi kan gøre for at forlænge den periode, hvor barnet selv producerer insulin, vil være velkomment,” siger Kurt Kristensen, der er overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus og tilføjer:

”Det er meget indgribende for alle i familien, når et barn bliver diagnosticeret med type 1-diabetes og skal have indsprøjtninger med insulin. Så hvis influenzavaccinen kan forlænge barnets egen insulinproduktion i op til et år, vil det have stor betydning.”

Steno Diabetes Center Aarhus er de første i verden, der undersøger, om børn med nydiagnosticeret type 1-diabetes kan have gavn af influenzavaccinen. Derfor har centeret også fået flere henvendelser fra udenlandske familier, der gerne ville være med i studiet.