Skip to main content


Diabeteseksperter er begejstrede: Nyt middel fra Novo giver vildt vægttab

Novo Nordisk har i denne uge fremlægt resultater fra et såkaldt fase 2-forsøg med et middel, der skal behandle type 2-diabetes. Midlet går under navnet Cagrisema og kombinerer to af Novos eksisterende præparater, Semaglutid og Cagrilintid. Resultaterne er imponerende, mener forskere.

Kombinationsmidlet CagriSema (semaglutid 2,4 mg og cagrilintid 2,4 mg) giver nemlig over 15 procents vægttab efter bare 32 uger hos personer med type 2-diabetes og overvægt. Langt mere end semaglutid 2,4 mg alene, viser nyt randomiseret fase II-studie.

Novo Nordisk skriver i en pressemeddelelse om nogle af resultaterne og konkluderer samtidigt, at kombinationsmidlet er sikkert og tåleligt.

”Det er et imponerende og behandlingsmæssigt meget signifikant resultat,” siger Jens Meldgaard Bruun, overlæge og leder af Nationalt center for overvægt på Steno Diabetes Center Aarhus.  

Udover betydeligt vægttab gav CagriSema også en reduktion i langtidsblodsukkeret (HbA1c) på knap et halvt procentpoint mere end både semaglutid 2,4 mg og cagrilintid alene.

”Det er meget markante resultater,” siger Sten Madsbad, overlæge og professor på Hvidovre Hospital. Han forventer, at CagriSema ved længere opfølgning endda vil overgå tirzepatid i omfang af vægttab. Tirzepatid er et nyt middel mod type 2-diabetes, og af en ny type, godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder i maj i år. Det kommer fra medicinalvirksomheden Eli Lilly.

”Mit bud er, at man kan lægge 60-70 procent oveni hos personer uden type 2-diabetes (med CagriSema, red.). Hos personer uden type 2-diabetes vil vi formentlig komme op over 25 procents vægttab og måske højere, når det kombineres med effektiv livstilsmodifikation. Det er mere end tirzepatid og virkelig markant,” siger Sten Madsbad. 

Han har tidligere udtalt, at effekten af tirzepatid varsler nær udryddelse af type 2-diabetes. Men med denne nye spiller på markedet, ser det endnu mere lovende ud, siger han. 

”Når man ser på STEP-programmets studier (der undersøgte semaglutid 2,4 mg, red.) og SURPASS-programmets studier (der undersøgte tirzepatid i forskellige doser, red.), så overgår vægttabet i dette nye fase II-studie dem begge med hensyn til personer med type 2-diabetes og overvægt,” siger Sten Madsbad. Han er egentlig ikke så overrasket over det flotte resultat, for det var allerede blevet indikeret i et tidligere fase IIa-studie fra sidste år, publiceret i The Lancet.

Synergi-effekt

I alt indgik 92 personer med type 2-diabetes og overvægt i det tre-armede, randomiserede fase II-studie. Den gennemsnitlige baseline HbA1c var 8,4 procent, og den gennemsnitlige baseline kropsvægt var 106 kg. 

Resultaterne viste, at: 

  • Efter 32 ugers behandling opnåede personer behandlet med CagriSema en numerisk højere HbA1c-reduktion på 2,18 procentpoint sammenlignet med en reduktion på 1,79 procentpoint for personer behandlet med semaglutid og 0,93 procentpoint med cagrilintid alene. 
  • Personer behandlet med CagriSema opnåede en numerisk højere kropsvægtreduktion på 15,6 procent sammenlignet med en reduktion på 5,1 procent for personer behandlet med semaglutid og 8,1 procent med cagrilintid alene. 

Ifølge Jens Meldgaard Bruun er det et eksempel på, at to plus to nogle gange giver fem.

”De har taget et potent overvægts- og blodsukkersænkende middel semaglutid, og så har de koblet en amylin, cagrilitid, på som ekstra effekt. Men det er ikke bare ekstra-effekt fra cagrilitid, det er også en ekstra synergieffekt fra kombinationen, uden at det er klart hvorfor. Det minder om effekterne man har set med tirzepatid,” siger Jens Meldgaard Bruun. 

Han fortsætter:

”Jeg tror, at vi skal vænne os til, at der vil komme dual- eller triple-agonister, som vil have ekstra effekt gennem kombinationerne af hormoner og peptider.” 

Semaglutid alene skuffer

Én ting undrer forskerne. Semaglutid 2,4 mg synes at have en mindre effekt end ventet, når behandlingen står alene.

”Det er lidt underligt, at effekten af semaglutid 2,4 mg ikke har helt samme niveau som i STEP-programmerne. Vi siger, at det maksimale vægttab normalt opnås efter seks til otte måneder. Pointen vi kan tage med os er dog, at når du kombinerer de her to præparater, så får du store effekter,” siger Jens Meldgaard Bruun. 

Sten Madsbad giver Jens Meldgaard Bruun ret i, at det er lidt mærkværdigt.

”Det er lidt underligt. På den anden side er det her personer med type 2-diabetes, og der har semaglutid 2,4 mg i STEP 2-studiet vist et vægttab på 10.6 procent, hvilket er kun cirka det halve af vægttabet der blev opnået i overvægtige personer uden diabetes (omkrng 15-16 procent, red.). Selv tirzepatid lå ’kun’ på 11,2 procents vægttab efter et år hos denne gruppe, mens vægttabet i personer uden diabetes var omkring 20 procent med tirzepatid,” siger Sten Madsbad.

Begge forventer at blive klogere, når flere detaljer til studiet bliver præsenteret på den europæiske diabeteskongres, EASD 2022, der afholdes i Stockholm 19 til 23. september.

overvægt, type 2 diabetes