Skip to main content

Ny, effektiv type lægemiddel godkendt mod type 2-diabetes i USA

Den amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har godkendt tirzepatid som behandling mod type 2-diabetes og under markedsføringsnavnet Mounjaro.

Tirzepatid er en kombineret GLP-1- og GIP-receptoragonist og den første af slagsen. 

Godkendelsen kommer på baggrund af en serie af fase III-studier med navnet SURPASS, der ligesom studienavnet antyder har overgået den ene velkendte diabetesbehandling efter den anden. Selv Ozempic (semaglutid 1mg) har lidt nederlag. Det er både i blodsukkerkontrol og i vægttab.

Tirzepatid er blevet testet i tre doser: fem mg, 10 mg og 15 mg. Alle doser har fået godkendelse i kombination med fysisk træning og kostvejledning.

I forsøg, der sammenlignede tirzepatid med andre diabeteslægemidler, opnåede patienter, der fik den maksimalt anbefalede dosis tirzepatid, en sænkning af deres langtidsblodsukker, HbA1c, med 0,5 procent mere end semaglutid, 0,9 procent mere end insulin degludec og 1,0 procent mere end insulin glargin. 

Tendens til at tage på

Den maksimalt anbefalede dosis tirzepatid gav et vægttab på over fem kg mere end semaglutid et mg, 13 kg mere end insulin degludec og 12 kg mere end insulin glargin. De patienter, der fik insulin uden tirzepatid, havde en tendens til at tage på i vægt under undersøgelserne, skriver FDA. 

Tirzepatid kan forårsage kvalme, opkastning, diarré, nedsat appetit, forstoppelse, ubehag i den øvre del af maven og mavesmerter. Bivirkningerne ved den høje dosis tirzepatid er mere frekvente end ved semaglutid 1 mg. 

Hos rotter forårsager tirzepatid skjoldbruskkirtelkræft. Det er ukendt, om tirzepatid kan forårsage skjoldbruskkirtelkræft hos mennesker. Men af den grund bør tirzepatid ikke anvendes til patienter med en familiær eller personlig historik med skjoldbruskkirtelkræft, skriver det amerikanske lægemiddelagentur.

type 2 diabetes