Skip to main content


Blandt underskriverne af kronikken er fra venstre Anja Skjoldborg Hansen, formand for Brystkræftforeningen, Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse og Carsten Levin, formand for Dansk Myelomatose Forening.

15 patientforeninger: Medicinrådet overser fagudvalgenes vurderinger

Patientforeninger retter nu kritik mod Medicinrådets arbejde og peger særligt på, at der er manglende gennemsigtighed omkring fagudvalgenes rolle og indflydelse. Det skaber mistillid og frustration, når offentligheden og patienterne ikke kan se, hvordan fagudvalgenes vurderinger vægtes i rådets beslutninger om nye behandlinger, mener de.

15 patientforeninger på kræftområdet kritiserer i en kronik på Altinget, at tilliden til Medicinrådet er på spil, når rådets afgørelser fører til ringere behandlingsmuligheder for danske patienter end for patienter i vores nabolande, og at det ikke altid er tydeligt for andre, hvordan Medicinrådet når frem til beslutningerne.

"Gennemsigtighed i beslutningsprocesserne er essentielt for både patienter og sundhedsprofessionelle," skriver de.

Fagudvalgene er blevet væk

Medicinrådets fagudvalg, som består af læger, farmaceuter og patientrepræsentanter, spiller en central rolle i vurderingen af ny medicin. Deres opgave er at analysere og give faglige anbefalinger, der skal danne grundlag for rådets beslutninger. Men fagudvalgenes input er ikke længere med i Medicinrådets offentlige rapporter, som de var tidligere.

"Nogle fagudvalg har oplevet, at deres vurderinger bliver udeladt eller overset i rådets beslutninger. Det skaber et indtryk af, at vigtige faglige og patientorienterede perspektiver går tabt," skriver blandt andre Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Anja Skjoldborg Hansen, formand for Brystkræftforeningen og Carsten Levin, formand for Dansk Myelomatose Forening.

"Fagudvalgenes vurderinger bør tydeligt kunne ses i Medicinrådets beslutninger og være offentligt tilgængelige," understreger de.

I kronikken kommer patientforeningerne også ind på, at moderne kræftbehandlinger ofte retter sig mod små patientgrupper, hvilket udfordrer Medicinrådets traditionelle metoder. De foreslår brug af real world data og betingede godkendelser for at sikre hurtigere adgang til ny medicin.

De fremhæver også vigtigheden af nordiske samarbejder og alternative aftalemodeller som effektbaserede betalinger, hvor prisen afhænger af behandlingens resultat.