Skip to main content


Til folk over 70 år har Sagtens Serum Institut i år valgt én vaccine, en såkaldt inaktiveret adjuveret influenzavaccine, som hedder Fluad Tetra. Den er lidt mere effektiv.

Seruminstitut: Ingen grund til bekymring for leveringssikkerhed af influenza-vacciner

Fra flere sider er det blevet rejst bekymring for, om landets ældste til vinter er godt nok sikret mod influenza. Ganske vist tilbydes borgere over 70 år en forstærket vaccine, men til gengæld er der kun én leverandør, og dermed er risikoen for forsyningssvigt større. Statens Serum Institut beroliger: Vi har alle vacciner i hus nu.

"Det nedsætter forsyningssikkerheden, at der kun er én leverandør. Sker der leveringssvigt, vil det udsætte vaccinationer måske i uger eller måneder, så de mest sårbare ikke bliver vaccineret i tide," sagde Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved klinisk institut på Aarhus Universitet, til Sundhedspolitisk Tidsskrift for få dage siden. 

Her er sæsonens vacciner

Sæsonens influenzavacciner hedder InfluvacTetra, VaxigripTetra og Fluid Tetra. "Tetra" går på, at alle vaccinerne – både til personer over og under 70 år – er 4-valente. Det betyder, at de beskytter mod fire forskellige virus-stammer. De har komponenter fra to stammer af influenza A-virussen (H1N1 og H3N2) og to stammer af influenza B-virussen (Victoria og Yamagata). Dette udvider beskyttelsen, da det dækker bredere og øger chancen for at ramme de stammer, der cirkulerer i en given sæson.

Det, der gør vaccinen til de ældste (Fluid Tetra) speciel, er, at den er adjuveret, hvilket betyder, at den indeholder et adjuvans, som er et stof, der forstærker immunsystemets respons på vaccinen. Dette er især nyttigt for ældre, hvis immunsystem kan have en svagere reaktion på vacciner.

Til folk over 70 år har Sagtens Serum Institut i år valgt én vaccine, en såkaldt inaktiveret adjuveret influenzavaccine, som hedder Fluad Tetra. Til folk mellem 65 og 70 år har man valgt to inaktiverede influenzavacciner. InfluvacTetra og VaxigripTetra hedder de, og de er begge såkaldte 4-valente vacciner.

Netop forsynings-sikkerhed af medicin har længe været så højt på den politiske agenda på sundhedsområdet, fordi adskillige lægemidler ofte er i restordre. Så sent som i juni vedtog Folketinget en lov, som stiller store krav til virksomhedernes kapacitet og lagring af kritiske lægemidler. 

Kritiske høringssvar

Både Dansk Erhverv og Lægemiddelindustriforeningen indgav høringssvar til bekendtgørelsen om sæsonvaccination i august, hvor de udtrykker bekymring over, at der kun vælges én leverandør til vaccinen til de ældste.

Chefkonsulent i Dansk Erhverv, Sara Vogt Bøgsted, skrev blandt andet i høringssvaret:

"Selv blot et par ugers forsinkelser i leveringerne af vacciner kan have stor betydning for vaccinedækningen og dermed de ældres beskyttelse (...) Det er normal praksis ved indkøb af influenzavacciner, at udbuddet splittes op, så der indkøbes vacciner fra mere end én leverandør, hvormed risikoen for leveringsforsinkelser spredes på flere. Det skyldes at influenzavacciner, i modsætning til de fleste andre vacciner, kun kan produceres et halvt år før sæsonen, og der dermed sættes et markant pres på produktionen. Forsyningssikkerheden af vacciner sættes derfor potentielt over styr, da hele vaccineleverancen afhænger af én producent og dermed øges risikoen betydeligt for, at uforudsete uregelmæssigheder og forsinkelser kan få store konsekvenser for leveringen af en forstærket vaccine til ældre.".

Også Lægemiddelindustriforeningen (Lif) udtrykker bekymring for leveringssikkerheden.

"Vaccineproduktion er ikke let, og holdbarheden er begrænset, så der kan ske hændelser, som gør, at en producent ikke kan levere som aftalt. Aftale med flere producenter af influenzavacciner også til de ældste kan derfor øge forsyningssikkerheden," siger Dorthe Rodian, chefkonsulent i Lif.

SSI: Alle vacciner er leveret

Hos Statens Serum Institut (SSI) vurderer man, at der ikke er risiko for forsyningsproblemer. Alle influenzavacciner er nemlig nu leveret til SSI og vil blive sendt ud til vaccinationsstederne inden 1. oktober, oplyser SSI´s presseafdeling.

Var vaccinen til de ældre ikke nået frem, havde SSI også en plan B, oplyser presseafdelingen:

"Vurderingen fra SSI var, at to leverandører på de almindelige vacciner kunne have dækket eventuelle forsinkelser på begge vaccinetyper. Da de almindelige influenzavacciner også kan anvendes til ældre (70+), er der reelt flere leverandører af influenzavacciner til risikogruppen."

En forsinkelse i vaccinen kunne med andre ord have betydet, at de ældste fik en mindre effektiv version. Men hvorfor ikke bare skaffe yderligere en leverandør med mere effektive vacciner til de ældste?

"Ved sæsonvaccination, som løber kort tid, er både administration og risiko for utilsigtede hændelser faktorer, som spiller ind – og her kan mange forskellige vacciner have en negativ indflydelse på både administrationsbyrden på vaccinationsstederne og risikoen for utilsigtede hændelser. Ydermere vil valg af flere leverandører med relativt mindre leverancer kunne medføre højere priser pr. dosis," oplyser SSI.

 

 


Følgende befolkningsgrupper kan få gratis vaccination mod influenza og COVID-19 fra 1. oktober

  1. Personer, der er fyldt 65 år senest den 20. december 2024 (personer, der er fyldt 70 år senest den 20. december 2024 tilbydes vaccination mod influenza med en forstærket vaccine, en såkaldt  adjuveret 4-valent influenzavaccine)
  2. Personer med følgende tilstande:
    a) Personer med kroniske lungesygdomme
    b) Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk
    c) Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
    d) Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt
    e) Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    f) Personer med kronisk lever- og nyresygdom
    g) Personer med svær overvægt (BMI>35)
  3. Personer, herunder børn fra 6 måneder, med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, der ifølge lægens vurdering medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig risiko.
  4. Personer i samme husstand som personer i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19
  5. Gravide i 2. eller 3. trimester. Gravide i 1. semester tilbydes vaccination mod covid-19, hvis den gravide ikke tidligere er vaccineret mod covid-19 og ifølge lægens vurdering er i risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Gravide fra 1. semester tilbydes vaccination mod influenza, hvis den gravide ifølge lægens vurdering er i risiko for et alvorligt forløb med influenza
  6. Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt 

Kilde: Bekendtgørelse om gratis vaccination mod influenza og covid-19 til visse persongrupper