Skip to main content


Sundhedsstyrelsen fraråder at bruge e-cigaretter

Sundhedsstyrelsen fraråder nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter.

Det skriver Politiken.

"Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen," siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til avisen.

Også de, der i forvejen ryger e-cigaretter alene eller i kombination med almindelige cigaretter, bør ifølge Sundhedsstyrelsen blive røgfri.

"Vi kender slet ikke langtidseffekterne af dagligt brug af e-cigaretter endnu, men der er ingen tvivl om, at e-cigaretter er sundhedsskadelige. Fremtiden vil så vise, hvor skadelige de er, men det er også derfor, vi er bekymrede," siger Niels Sandø til Politiken.

Tine Marie Andersen, direktør hos Tobaksproducenterne, der både repræsenterer tobaks- og e-cigaretproducenter, mener, at e-cigaretter er et væsentlig mindre sundhedsskadeligt produkt end almindelige cigaretter.

I USA undersøges brugen af e-cigaretter som en årsag til lungesygdom i en række sager. De amerikanske læger ved ikke, hvad de ramte patienter fejler, og det forvirreringen er ikke blevet mindre af, at tilfældene er spredt over hele landet. De mange tilfælde af mystisk lungesygdomme lader dog alle til at involvere e-cigaretter, og i flere af sagerne menes brugerne at have inhaleret oliebaserede væsker med indhold af det euforiserende cannabis-stof THC.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), så er symptomerne blandt de ramte bl.a. hoste, åndedrætsbesvær, træthed og nogle gange opkast og diarré.

Sundhedsstyrelsen fastslår, at ingen bør tilsætte noget, heller ikke olier, til sine e-cigaretter, da opvarmede olier eksempelvis er yderst sundhedsskadelige at inhalere.

rygning