Skip to main content


Ti gode råd om, hvordan du nedsætter din risiko for at kræft

Ca. fire ud af ti danskere tror, at overvægt, kost eller alkohol ikke har den store betydning for kræftrisikoen. Men faktisk skyldes hver femte kræfttilfælde en eller flere af de tre livsstilsfaktorer.

Det er en ny undersøgelse fra Kantar Gallup, som viser danskernes fejlagtige opfattelse af livsstilsfaktorernes betydning, og en ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal gøre det nemmere for danskerne at gå til kamp mod dårlige vaner, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.

"De fleste danskere er efterhånden godt klar over, at ryger du, er der stor risiko for, at du udvikler kræft på et tidspunkt. Men faktisk er alkohol, overvægt og forkert kost tilsammen skyld i næsten ligeså mange kræfttilfælde, som rygning er. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at danskerne kender risikoen og får hjælp til, hvordan de kan nedsætte risikoen for at udvikle kræft," siger projektchef Gitte Laub Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Hun fortæller, at det kun kræver en mindre indsats at leve sundere og potentielt længere. I Danmark anbefales vi f.eks. at spise mindst 75 gram fuldkorn hver dag, hvilket til en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød.

Kræftens Bekæmpelse vil med et nyt initiativ forsøge at motivere og hjælpe danskerne med at få sundere vaner, så risikoen for at udvikle kræft kan nedbringes. 10-kampen er en e-mail-udfordring, der skal give inspiration og hjælp til at få de gode vaner implementeret i hverdagen.

10-kampen løber fra nu og 10 uger frem, hvor deltagerne blandt andet vil modtage en ugentlig mail med en ny konkret udfordring samt inspiration, tips og tricks.

 

10 råd til at nedsætte din risiko for kræft

1. Hold øje med vægten: Det sundeste er at have en BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Men det vigtigste er, at du undgår at tage på – også selvom din BMI er over 25. Overvægt er kræftfremkaldende, fordi det øger mængden af insulin og kønshormoner i blodet og giver en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen.

2. Spis mere fuldkorn.

3. Undgå kød, der er røget, saltet og/eller tørret – altså mange former for pålæg og pølser.

4. Spis mere frugt og grønt.

5. Vær fysisk aktiv minimum en halv time hver dag. Fysisk aktivitet kan både være at cykle til og fra arbejde, en frisk tur i skoven, at tage trappen, gøre rent eller lege med sine børn.

6. Sørg for at røre dig i arbejdstiden.

7. Tag cyklen på de korte ture.

8. Begræns dit alkoholindtag: Kvinder bør ikke drikke mere end 7 genstande om ugen, og mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen.

9. Stop med at ryge: Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Faktisk dør hver anden ryger af sin rygning. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Helbredsgevinsterne kommer hurtigt, når man bliver røgfri.

10. Tjek din hud: Modermærkekræft og hudkræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Se hvordan du tjekker din hud på www.tjekdinhud.dk.

- Kilde: Kræftens Bekæmpelse

alkohol, overvægt, kost, livsstil, Kræftens Bekæmpelse, Gitte Laub Hansen