Skip to main content


Piger, som får HPV-vaccination, ser ud til at være 100 pct. beskyttet mod livmoderhalskræft i mindsti 10-12 år.

Vaccinerede kvinder effektivt beskyttet mod HPV

HPV-vaccinen hindrer effektivt alle de tilfælde af svære forstadier til livmoderhalskræft, som skyldes de typer af HPV, der hyppigst forårsager livmoderhalskræft.

Så tydelig er konklusionen i en ny undersøgelse, offentliggjort i Clinical Infectious Diseaseshvor forskere har fulgt de kvinder, der som de første blev vaccineret mod livmoderhalskræft for 12 år siden. Forskerne har undersøgt, hvor mange af kvinderne der har fået enten svære celleforandringer eller livmoderhalskræft relateret til de typer af HPV, som vaccinen beskytter imod, siden de blev vaccineret – og svaret er 0. Ingen af kvinderne udviklede hverken forstadier til livmoderhalskræft eller livmoderhalskræft, som skyldes HPV16 eller HPV18. 

”Det er den længste opfølgning vi har i forhold til HPV-vaccinen, og disse kvinder er vaccineret omkring fire år, før vaccinen blev tilgængelig for resten af befolkningen. Derfor er det et glædeligt budskab til dem, der efterfølgende har valgt at lade sig selv eller deres børn vaccinere,” siger professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær til Kræftens Bekæmpelse.

Hun er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse og på Rigshospitalet og har stået i spidsen for den nye undersøgelse. 

Ved nogle vacciner skal man efter nogle år til lægen og have en indsprøjtning, der genaktiverer den oprindelige vaccine for, at den bliver ved med at være effektiv.  Men for HPV-vaccinen ser det stadig ikke ud til at være nødvendigt med en re-vaccination, i hvert fald ikke indenfor de første 10 til 12 år, siger Susanne Krüger Kjær. 

Når forskerne bag den nye undersøgelse konkluderer, at vaccinen beskytter mindst 10-12 år skyldes det, at der ikke er helt nok kvinder, som har været vaccineret i 12 år, til at man kan sige med statistisk sikkerhed, at vaccinen er effektiv længere end 10 år. Der er dog ingen af kvinderne, som har fået hverken svære celleforandringer eller livmoderhalskræft i op til 12 år efter de blev vaccineret. 

Den nye undersøgelse er baseret på resultater fra mere end 2.000 kvinder fra Danmark, Island, Norge og Sverige. Kvinderne var de første, der fik vaccinen, som led i de forsøg, der førte til, at vaccinen blev godkendt. Siden er kvinderne fulgt nøje, og hvert andet år er det opgjort, hvor effektivt vaccinen har beskyttet mod livmoderhalskræft – altså i alt 12 år. 

HPVvaccination, Susanne Krüger Kjær