Test din sundhed med fornuft
Udbuddet af sundheds-apps stiger og det kan være fristende at downloade en app for at få stillet en diagnose, men er du syg så gå først til lægen.
{snippet alle}
Sådan lyder budskabet for en ny kampagnen fra Lægemiddelstyrelsen, som er blevet lanceret på Testmedfornuft.dk og Facebook.
De fleste sundheds-apps er små programmer, der giver påmindelser om at tage medicin eller dagbøger til at registrere symptomer. Disse apps er ikke medicinsk udstyr, men kan sammenlignes med andre typer kalenderprogrammer og kan være en god støtte. Men der findes også et utal af apps på markedet, som du kan downloade for fx at finde ud af om du har HPV, modermærkekræft, er depressiv eller viser om du er disponeret for at få en eller anden lidelse. Disse apps skal du være mere varsom med at bruge. Er du i tvivl om du er syg, så søg først og fremmest læge, og når du vælger selvtests er det en god fingerregel altid at kigge efter et CE-mærke, der betyder at testen lever op til de regler, der er for den type produkt.
Har du downloadet en CE-mærket app i kategorien medicinsk udstyr og er der noget galt med den, bør du indberette det til Lægemiddelstyrelsen. På samme måde som hvis andre typer medicinsk udstyr fejler.
Stor potentiale
Der er en stigende efterspørgsel for at Lægemiddelstyrelsen forholder sig til, hvilke sundheds-apps der virker, og hvilke der ikke gør.
”Her må vi være ærlige at sige, at hvis man føler sig syg, skal man først og fremmest gå til sin læge. En app kan ikke stille en diagnose alene,” siger Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz, og understreger at Lægemiddelstyrelsen ikke er modstander af sundheds-apps.
”Markedet er endnu meget nyt, og formentlig er potentialet slet ikke fuldt udnyttet endnu. Der findes apps, der kategoriseres som medicinsk udstyr, men det er kun en meget lille del af alle de sundheds-apps, der er tilgængelige. Og de fleste af dem er udviklet målrettet til specifikke patientgrupper som f.eks. apps til diabetespatienter eller sklerosepatienter. Men over en bred kam gælder det, at de skal bruges med omhu,” mener Thomas Senderovitz.
Lægemiddelstyrelsen laver kampagnen for at være på forkant, så selvtests ikke går ud over folks helbred.
3 gode råd, hvis du bruge sundheds- apps
Brug din sunde fornuft, når du tester dig selv for sygdomme
Gå til lægen, hvis du er i tvivl eller føler dig syg
Gå efter CE-mærket udstyr, når du tester dig selv
Kilde: Lægemiddelstyrelsen