Skip to main content


Modelfoto

Kort nattesøvn øger risiko for åreforkalkning i benene

Mindre end fem timers søvn er forbundet med 74 procent øget sandsynlighed for at udvikle åreforkalkning i benene – perifer arteriesygdom (PAD) – sammenlignet med syv til otte timers søvn.

"Vores studie tyder på, at syv til otte timers nattesøvn er en god vane at have i forhold til at sænke risikoen for at udvikle PAD. Utilstrækkelig nattesøvn og en lur i dagtimerne har tidligere været forbundet med en øget risiko for koronar arteriesygdom, som ligesom PAD er forårsaget af tilstoppede arterier. Derudover er søvnproblemer blandt de hyppigst indrapporterede klager hos PAD-patienter,” siger studiets førsteforfatter Shuai Yuan fra Karolinska Instituttet i Stockholm.

Studiet omfatter flere end 650.000 patienter. Forskerne analyserede først sammenhængen mellem søvnvarighed og lur i dagtimerne med risikoen for udvikling af PAD. Dernæst anvendte forskerne genetiske data til at udføre randomiserede, kontrollerede forsøg for at undersøge sammenhængen.

24 procents højere risiko

I et af observationsstudierne undersøgte forskerne cirka 53.000 voksne. Her var mindre end fem timers nattesøvn forbundet med en næsten fordoblet risiko for PAD sammenlignet med syv til otte timers nattesøvn. Det fund underbyggede de med yderligere analyser hos henholdsvis 157.000 og 452.000 deltagere. Kort søvn var forbundet med en øget risiko for PAD – og desuden var PAD forbundet med en øget sandsynlighed for kort søvn. Shuai Yuan forklarer:

"Resultaterne indikerer både, at kort nattesøvn kan øge risikoen for at udvikle PAD, og at det at have PAD øger risikoen for at få utilstrækkelig søvn."

I et andet observationsstudie af 53.000 voksne, som forskerne foretog, var otte timers nattesøvn eller mere per nat forbundet med 24 procent højere risiko for PAD sammenlignet med syv til otte timers nattesøvn. Der blev dog ikke fundet kausale (årsag-virkning) sammenhænge mellem lang søvn og PAD. Lignende resultater blev rapporteret for lur, hvor personer, som tog dagslure havde en 32 procent højere risiko for PAD sammenlignet med dem, der ikke sov om dagen.

"Der er behov for flere studier af sammenhængen mellem lang nattesøvn, lur i dagtimerne og PAD, for selvom vi fandt sammenhænge i observationsstudierne, kunne vi ikke bekræfte kausaliteten,” siger Shuai Yuan.